logo icon

CHEN TAIJIQUAN - ARTA CHINEZA A LONGEVITATII SI SPIRITUALITATII

Despre Taijiquan

Scurt istoric si explicatii ale Stilului Chen Taijiquan

Stilul de practica interna Taijquan este foarte vechi, avand echivalent istoric cu Daoismul, dar practicile specifice de sanatate si evolutie spirituala au fost reunite in secolul 19, fiind unificate practicile Dao Yin (Qi Gong al respiratiei), teoria Jing-Luo (a meridianelor energetice) si filosofia transformarilor (Yi Jing), impreuna cu partea centrala de principii ale unei arte martiale unice, fiind create partile Stilului Chen - in familia Chen, ulterior fiind modificate prin simplificare de Marele Maestru Chen Changxing.

Desi initial Stilul Chen a fost rezervat strict membrilor familiei Chen, ulterior odata cu Chen Changxing a mai fost primit un elev ce nu apartinea familiei Chen, Yang Luchan, care a creat inca alte 3 stiluri Taijiquan, ce impreuna cu Stilul Sun aparut ulterior formeaza cele cinci stiluri originale Taijiquan.

Stilul Chen Taijiquan, este format dintr-o serie de miscari lente, particulare, inlantuite care sunt create intr-o ordine anume, respectand indeaproape fiziologia corpului uman, generand extraimunitate, fiind miscare care anima grupe de muschi ce aparent nu sunt folosite. Aceste forme sunt fie in mod individual fie cu partener, simple sau cu arme, fiind necesar sa fie facute intr-un mod foarte relaxat, perseverent.

Taijiquan a fost recunoscut si de O.M.S. ca fiind cea mai buna forma de exersare fizica cunoscuta.

Taijiquan este format din doua cuvinte unite care insemna Taiji, sau principiul unipolaritatii, unitatea YIN-YANG, impreuna cu Quan care inseamna si pumn prin simplificarea Quantou, formeaza traducerea acceptata ca Pumnul Taiji sau Pumnul Armoniei Ultime. Totusi in conceptia personala denumirea este mai degraba creata original cu traducerea Quan ca fiind complet, in totalitate, astfel traducerea Taijquan este Armonia Suprema Completa. Formele Taijiquan se bazeaza pe alternanta armonioasa YIN-YANG, plin si gol, sus si jos etc. care prin practica asidua poate readuce starea originala a omului.

Stilul Chen este primul stil Taijiquan creat ca si stil distinct, complet, existand influente Daoiste vechi, dar cu asemanari relative, si forme mai scurte. Scoala noastra se bazeaza pe formele Laojia sau Stilul vechi, urmand Scoala Marelui Maestru Chen Yang Songquan din Beijing din linia directa Chen. Desi Stilul Taijiquan in totalitate poate fi folosit si pentru dezvoltare martiala, scopurile de readucere a vitalitatii si dezvoltarea spirituala primeaza, de la un anumit nivel partea martiala fiind integrata in mod natural.

Cursurile se bazeaza pe teorie si practica, dar indeosebi practica are ca obligativitate perseverenta de mai multi ani, neputandu-se obtine in nici un mod efecte pozitive in termen foarte scurt. La inceput practica este esentiala cu maestru, nefiind cerinte speciale legate de aspecte materiale, anumite haine etc.

Va multumim!